Fogápolási tippek

 1. Az elektromos fogkefe új dimenziókat nyithat a napi szájápolásban. 
 2. Az igazi fanatikusok több fogkefét vagy elektromos fejet használnak, hogy biztosan kiszáradjon a fogkefe a következő fogmosásig. 
 3. Puha, közepes vagy kemény fogkefe? A puhát azoknak javasoljuk, akiknek érzékeny az ínyük. A legtöbb embernek a közepesen kemény ajánlott. 
 4. Ha fogíny problémák jelentkeznek új fogkrém használatakor érdemes azonnal váltani. 
 5. A szájvizek közül válassza az alkohol menteset, mivel az alkohol erősen szárítja és kevésbé ellenállóvá teszi a nyálkahártyát. 
 6. A fogselymezést komolyan kell venni. Érdemes a gyerekeket már az első maradó fog megjelenésétől fogselymezésre szoktatni. 
 7. A fogselymezés a fogmosás előtt érdemes megcsinálni. A viaszolt fogselyem megkönnyíti a feladatot. 
 8. Soha, soha, soha ne rágjon jégkockát. 
 9. Ha szódabikarbónával hetente egyszer átmossa a fogait, azok fehérebbek lesznek és az apró foltokat is eltávolíthatja így. 
 10. Savas ételek vagy italok fogyasztása után várjon egy fél órát mielőtt fogat mosna. 
 11. A fogak csikorgatását (bruxizmus) a stressz és az idegesség is okozhatja. A csikorgatás hatására a fogak felülete teljesen lekophat és azok így könnyebben szuvasodnak. Ha a fogain kopás nyomok tapasztalhatóak - ezt az orvos már azelőtt meg tudja állapítani - mielőtt Ön észrevenné - átlalában éjszakai harapásemelőt ajánlunk. 
 12. A nyál rendkívül fontos, mivel bevonja és benedvesíti a szájüregben lévő szöveteket. Szerepe van a tisztításban és az emésztésben is. Ha a szája vagy az ajka gyakran kiszárad érdemes a körzeti orvoshoz fordulni, mivel többszáz olyan gyógyszer létezik (pl antidepresszánsok és vérnyomás gyógyszerek), melyek szájszárazságot okozhatnak. Kutatások bizonyítják hogy a szájszárazságot okozó gyógyszereket szedő páciensek háromszor nagyobb arányban szenvednek szuvasodástól, mint azok akik nem szednek ilyen gyógyszereket. Patikákban recept nélkül kapható műnyál készítmények.