Legyen szó akár egy fog eltávolításáról, egy fogimplantátum behelyezéséről vagy csontpótlásról, tévhit, hogy a szájsebészeti beavatkozás után koplalni kell. De persze ahhoz, hogy gond nélkül begyógyuljon az ínyen keletkezett seb, nem mindegy, hogy mi kerül a tányérunkra, illetve a poharunkba.
A szájsebészeti beavatkozás végén az orvosunk szakszerűen összevarrja az ínyen ejtett metszést, amely aztán általában egy-két hét alatt begyógyul. Utána kerülhet sor a varratszedésre. A kettő közötti időszakban azonban ügyelnünk kell a fertőzésveszélyre, illetve arra, nehogy felsértse valami a sebet. Elsőre úgy tűnhet, alig tudunk majd enni valamit, a közös családi étkezéseket pedig teljesen elfelejthetjük, de valójában nem ennyire kellemetlen a helyzet. Dr. Kelemen Mátéval, a VitalEurope szájsebész szakorvosával összegyűjtöttük azokat az alapszabályokat, amelyeket érdemes betartani a mielőbbi és teljes gyógyulás érdekében.
Az első kérdés: mikor?
A műtét után közvetlenül szénsavmentes vízzel már olthatjuk a szomjunkat, ám enni nem tanácsos addig, amíg teljesen el nem múlik az érzéstelenítő hatása. A zsibbadás miatt ugyanis esetleg ráharaphatunk nyelvünkre, ajkunkra vagy szánk belső részére.
Csak semmi pezsgés
A szénsavas italok különben sem „ízlenek” a fogaknak, hiszen a szénsav maró hatású, így károsítja a fogzománcot és akár a fogak gyökereit védő fogcementet is. Ugyanígy a sebeket is irritálja, ezért szájsebészeti beavatkozás után mindenképp mondjunk le a bubis italokról.
Tilos a tej!
A tejet is érdemes mellőzni, sőt az összes olyan tejterméket, amely élőflórát tartalmaz (mint például a joghurt és a kefir). Ezek ugyanis könnyen előidézhetik, hogy nemkívánatos baktériumok szaporodjanak el a sebben vagy annak környékén, és az begyulladjon.
Heveskedni nem ér
Vannak olyan ételek, italok, amelyeket forrón szeretünk, de amíg be nem gyógyul a szánkban lévő seb, jobb, ha kerüljük a túlságosan meleg vagy fűszeres ételeket. Ezeknek ugyanis értágító hatása lehet, ami ilyenkor nem szerencsés. Ugyanez igaz az alkoholra is, ezért pár napot várjunk, amíg koccintunk a sikeres műtétre.
Ne keménykedjünk!
A kisebb-nagyobb magvakat tartalmazó élelmiszereket (müzli, bogyós gyümölcsök, szőlő, olajos magvak) is érdemes kerülni, mert azok könnyen beékelődhetnek a sebbe. Jól átsütött steaket se ilyenkor készítsünk, és általánosságban véve mellőzzünk mindenféle keményebb ételt.
Zöld utat kapnak
A tiltólista után nézzük, miket fogyaszthatunk bátran egy szájsebészeti beavatkozás után! Korlátozás nélkül ihatunk szénsavmentes ásványvizet, langyos gyógyteát, gyümölcsleveket, smoothie-t (amennyiben mag nincs benne). A pürésebb, puhább állagú ételeket érdemes előnyben részesíteni, ha pedig rágni kell, ne a seb oldalát terheljük. A menünkben szerepelhetnek még tésztafélék (de ne tejszínes szósszal), főzelékek, levesek, párolt halak. Némi kreativitással tehát megoldható, hogy változatos, tápláló és finom legyen az étrendünk ebben az átmeneti időszakban is.