Hidak, koronák

Híd

A híd olyan fogpótlás, amely a foghiányt pótló műfogakat a megfelelő módon előkészített maradék fogakhoz, gyökerekhez vagy az azokat helyettesítő implantátumokhoz rögzítjük. Legfeljebb annyi helyet foglal, mint az elveszett természetes fogak.

A híd részei:
  • hídtest – a hiányzó fogat vagy fogakat pótolja
  • pillér – erre támasztjuk a hidat. Lehet megfelelően előkészített természetes fog, gyökér vagy implantátum
  • horgony – általában teljes borítókorona, de lehet inlay, részleges borítókorona vagy csapos fogmű is. A horgony segítségével rögzítjük a hidat a pillérekhez.A horgonyokat cementezéssel rögzítjük a pillérfoghoz. A hidat kizárólag fogorvos tudja eltávolítani a horgonyok roncsolása útján. Ez a híd többször már nem használható fel. A hidak elhorgonyzása a pilléreken történik. Ahhoz, hogy egy fogat fel tudjunk használni pillérként, le kell csiszolni, foganyagot kell eltávolítani (akár egészségeset is). Az olyan hidat, amelyet csak a hiányt határoló, szomszédos fogakon horgonyzunk el, egyszerű hídnak nevezzük. A híd készülhet:
  • fém-kerámiából – a fémváznak köszönhetően a híd még több fog hiánya esetén is tartós. Erre a fémvázra speciális módon égetjük rá a porcelánt, melynek köszönhetően esztétikailag is megfelelő hídpótlás készíthető. Hátránya, hogy a fémvázzal szemben allergia alakulhat ki.
  • arany-kerámiából – sárga színének köszönhetően a porcelán felvitele után kitűnően utánozza a fogak természetes színét és az aranyváz is megfelelő stabilitást ad. Nem nemesfém allergia esetén is alkalmazható.
  • fémmentes cirkónium-oxidból – nem tartalmaz semmilyen fémet. A híd váza cirkónium-oxid, amely négyszer erősebb a fémeknél. Mivel fémmentes, fémallergia esetén is alkalmazható, ezen kívül tökéletesen esztétikus. Hátránya a hosszabb fogtechnikai elkészítési idő, valamint a magasabb költségek.
Korona

A fogászatban koronának nevezzük azt a fogművet, mely beborítja a lecsiszolt fog egészét és cementezéssel rögzül.

A koronák olyan fogpótlások, melyek az egész fogat körbeveszik és a rögzítés után csak a fogmű károsításával távolíthatóak el. Elkészítésük nem a szájüregben történik, hanem fogtechnikai laboratóriumban, több lépésben.
Fogorvosunk a fog előkészítése után egy lenyomatot vesz és azt küldi a laboratóriumba, ahol a kért anyagból elkészítik a koronát.
A kész koronát ragasztócementekkel rögzíítjük a foghoz.

Koronát általában nagy kiterjedésű fogszuvasodás vagy törés által károsított fogak helyreállítására és a további sérülés megelőzésének érdekében készítünk, de készülhet más fogpótlások horgonyaként is.

A fémből készülő koronákat öntéssel, különböző ötvözetekből állítjuk elő. Ezek keménysége a legközelebb áll a fogak keménységéhez és biokompatibilitásuk is megfelelő.

A korona készülhet:
  • fém-kerámiából – a fémvázra speciális módon égetjük rá a porcelánt, ennek köszönhetően esztétikailag is megfelelő korona készíthető. Hátránya, hogy a fémvázzal szemben allergia alakulhat ki.
  • arany-kerámiából – sárga színének köszönhetően a porcelán felvitele után kitűnően utánozza a fogak természetes színét és az aranyváz is megfelelő stabilitást ad. Nem nemesfém allergia esetén is alkalmazható.
  • fémmentes cirkónium-oxidból – nem tartalmaz semmilyen fémet. A korona belseje cirkónium-oxidból készül, amely négyszer erősebb a fémeknél. Mivel fémmentes, fémallergia esetén is alkalmazható, ezen kívül tökéletesen esztétikus is. Hátránya a hosszabb fogtechnikai elkészítési idő, valamint a magasabb költségek.
Esztétikai galériánkat itt tekintheti meg.