Éber szedálás

Az éber szedálás lényege

Az éber szedálás során a páciens egy olyan oldott állapotba kerül, mely megkönnyíti a szorongás és félelem legyőzését. A fogászati beavaktozások alatt szükség van a páciens együttműködésére, szájának megfelelő nyitására, fejének esetleges elfordítására. Az éber szedálás nem jelent alvó állapotot, a páciens érzékeli környezetét, de ez kellő nyugalommal, félelemtől mentes állapottal társul.

Mi történik a fogászati kezelőben?


A beavatkozás előtt a pácienst az altatóorvos  részletesen tájékoztatja a kezelés várható menetéről, a lehetséges komplikációkról, kikérdezi korábbi betegségeiről, esetleges gyógyszerszedéséről (ebben segítséget nyújt a páciens által kitöltött anamnézis lap) . Annak érdekében, hogy a szedálás biztonságát a maximumra növeljük az altatóorvos megvizsgálja a pácienst és lehetőség van a páciens által feltett kérdések részletes  megválaszolására is, majd a beleegyező nyilatkozat kölcsönös aláírására is sor kerül. Ezt követően a páciens egy nyugtató tablettát kap. A beavatkozás alatt a páciens, folyamatos altatóorvosi kontroll mellett maszkon keresztül egy bódító lazító gázkeveréket lélegez be, melynek koncentrációjával a szedálás mélysége változtatható. A fájdalommentességet a fogorvosi érzéstelenítők és a belélegzett gázkeverék együttesen biztosítják.

A fogorvos és fogászati asszisztens a fogászati beavatkozásra koncentrál, az altatóorvos pedig folyamatosan figyeli a pácienst, a szívműködést, pulzust, vérnyomást, véroxigén szintet ellenőrzi.

Fontos tudnivalók a szedálás előtt

Az éber szedálás során a maximálisan elvárható biztonság betartása miatt kérjük, hogy 6 órával a beavatkozás előttt pácienseink már ne fogyasszanak szilárd táplálékot, 4 órával a beavatkozás előtt pedig ne igyanak. Ennek oka, hogy a szedálás alatt csökken a tudati szint, így a nyelés, köhögés nem kontrollálható megfelelően.

Fontos tudnivalók a szedálás után


A szedálást és a fogászati beavatkozást követően a pácienst személyre szabott ideig megfigyeljük. A szedálást követően nem javasoljuk gépkocsi vezetését, a pácienst kérjük, hogy lehetőleg kísérővel hagyja
el fogászati központunkat, a beavatkozás napjá további programot már ne vállaljon, csak pihenjen.

Esetleges mellékhatások


Az éber szedálás nem okoz hányingert, fejfájást, szédülést, esetleges mellékhatás lehet a beavatkozás során enyhe zsibbadás érzés.  Az éber szedálás gátlásoldó hatású, a vidámabb alaptermészetű páciensek gyakran nevetnek. Praxisunkban több száz elvégzett éber szedálás után a páciensek  szövődménymentesen gyógyultak meg.

Egészségügyi állapot

Jó egészségi állapotú, beállított magas vérnyomású páciensek éber szedálásra minden további nélkül alkalmasak, a beavatkozás előtt egészségi állapotát az altatóorvos felméri. Bármilyen egészségi állapotot befolyásoló tényező, akut vagy krónikus betegség esetén a szedálhatóság kérdésében az altatóorvos hoz döntést. Éber szedálást gyermekeken és várandós pácienseken nem végezünk.

Éber szedálás ára